PL YT FB
flowers flowers 2 3

Видалення пухлин яєчників

Доктор Agata Tyc – Bobryk, спеціаліст з гінекології та акушерства, розповідає про методи хірургічного лікування пухлин яєчників.

Доктор Agata Tyc – Bobryk:

Що таке пухлина яєчника?

Пухлина яєчника – це тверде, кістозне або літоцистозне ураження яєчника. Пухлини яєчників можна класифікувати як доброякісні та злоякісні. Не всі пухлини яєчників вимагають хірургічного втручання.

Найбільш поширеною пухлиною яєчників є проста (функціональна) кіста, яка є доброякісним і часто самовідновлювальним ураженням. Іншими доброякісними пухлинами яєчників є кісти ендометрія (так звані шоколадні кісти), що утворюються в процесі ендометріозу, та дермоїдні пухлини (так звані шкірясті кісти), які можуть містити елементи волосся, зубів та шкірного сала.

Рідшою, але дуже серйозною причиною пухлин яєчників є злоякісні пухлини яєчників. Тоді рішення про хірургічне лікування приймає спеціаліст з гінекологічної онкології.

Після діагностики пухлини яєчника наступним кроком є рішення гінеколога лікувати ураження хірургічним або консервативним шляхом.

У разі простої кісти яєчника існує ймовірність процедури очікування, оскільки більшість кіст мимовільно розсмоктуються або розриваються. Однак солідні пухлини вимагають хірургічного лікування.

Методи хірургічного лікування пухлин яєчників

Сучасна медицина пропонує пацієнткам високотехнологічні методи хірургічного лікування пухлин яєчників.

Рекомендованим методом видалення пухлин яєчників є лапароскопія. Лапароскоп – це пристрій, що складається з довгих і тонких інструментів (так званих троакарів) та оптики, підключеної до зовнішнього монітора. Оптика разом із троакарами вводиться в черевну порожнину через невеликі надрізи на черевній стінці. Один отвір для оптики розташований на рівні пупка, а два отвори внизу живота використовуються для введення в черевну порожнину двох троакарів, за допомогою яких оператор виконує заданий діапазон операцій.

Альтернативою лапароскопічному лікуванню є лапаротомія, тобто розріз черевної стінки поперечним розрізом внизу живота, під час якого оператор проводить процедуру видалення пухлини яєчника.

Операція за допомогою лапароскопії чи за допомогою лапаротомії проводиться під загальним наркозом, тому пацієнтка протягом всієї процедури не відчуває болю.

Як проходить операція видалення пухлини яєчника?

Операція з видалення пухлини яєчника передбачає видалення пухлини з тканини яєчника при збереженні яєчника. У випадку пухлини, яка значною мірою інфільтрує структуру яєчників, необхідно вже видалити всю пухлину, включаючи яєчник і маткову трубу. Видалений тканинний матеріал направляють на гістопатологічне дослідження, тобто ретельну оцінку структури пухлини за допомогою мікроскопа, в якому ставиться остаточний діагноз типу пухлини. Саме на основі гістопатологічного дослідження ми з’ясовуємо, чи пухлина є злоякісною чи доброякісною і з якою пухлиною маємо справу. Результат гістологічного дослідження дозволяє лікарю визначити подальше лікування.

Чи всі пухлини яєчників потребують хірургічного втручання?

Не всі пухлини яєчників вимагають хірургічного втручання. У разі простих кіст яєчників можливе вичікувальне ставлення або фармакологічне лікування. У клінічній практиці за простою кістою можна спостерігати шляхом регулярного УЗД репродуктивного органу кожні 3 місяці та проведення дослідження Са 125. Крім того, гінеколог може призначити використовувати контрацептиви – протизаплідні таблетки для блокування функції яєчників, що стримує ріст кісти. Якщо проста кіста досягає в діаметрі не менше 6 см, то це є показанням до хірургічного лікування кісти.

Специфічну групу становлять жінки з підозрою на кісту ендометрія. У цієї групи пацієнток часто співіснує проблема безпліддя. Тоді рішення про видалення кісти ендометрія повинно прийматися за участю гінеколога, який займається діагностикою та лікуванням безпліддя, оскільки кожна операція, проведена в яєчниках, потенційно зменшує резерв яєчників і, отже, може негативно вплинути на репродуктивну функцію жінки.

Переваги хірургічного лікування

Хірургічне лікування пухлин яєчників має багато переваг. Одним з них є здатність повністю видалити пухлину яєчників і, в більшості випадків, повністю вилікуватися. Ще однією дуже важливою перевагою є отримання гістопатологічного результату видаленого вогнища, завдяки якому лікар може призначити подальше лікування в післяопераційному періоді. У випадку солідних пухлин це основний метод лікування. Непроведення хірургічного лікування призведе до прогресування захворювання та його подальших негативних наслідків.

Розглядаючи методи хірургічного лікування (лапароскопія проти лапаротомії), саме лапароскопія є рекомендованим методом через меншу травматичність, більшу точність хірургічного втручання, слабше сприйняття пацієнтками післяопераційного болю, швидше відновлення та повернення до звичного життя.

Які можливі ускладнення після операції?

На жаль, незважаючи на переваги хірургічного лікування пухлин яєчників, є також багато ускладнень, тобто побічні ефекти, що виникають в результаті такого лікування. Вони виникають дуже рідко, але пацієнтка, підписуючи інформовану згоду на операцію, повинна бути проінформована про ці можливі ускладнення. Ускладнення хірургічного лікування пухлин яєчників включають:

  • пошкодження сусідніх органів черевної порожнини (сечовід, сечовий міхур, кишечник)
  • післяопераційна кишкова непрохідність
  • інтраопераційні та післяопераційні кровотечі, утворення гематом черевних покриттів
  • інфекційні ускладнення (перитоніт, цистит, післяопераційна інфекція рани)
  • тромбоемболічні ускладнення (легенева емболія, інсульт, інфаркт, тромбофлебіт нижніх кінцівок)
  • утворення спайок в черевній порожнині, можливі хронічні болі в животі, болючі статеві акти
  • ускладнення після анестезії
  • деякі з цих ускладнень можуть призвести до смерті пацієнтки

Який час відновлення після операції?

Час відновлення після операції з видалення пухлини яєчника, як правило, короткий.

Якщо операція була лапароскопічною, обсяг операції обмежений енуклеацією пухлини або видаленням пухлини з придатками, то пацієнтка повертається додому в перший день після операції, тобто на наступний день після операції. Біль є слабким і помірним і вимагає короткочасного лікування болю. Зазвичай пацієнтка може безпечно повернутися до попереднього способу життя до 2 тижнів після операції.

Якщо операція проводилася за допомогою лапаротомії, то перебування пацієнтки в лікарні триває до 2-3 днів. Відчування болі більше, як і потреба в полегшенні болю. Час повернення до попереднього способу життя – справа індивідуальна (зазвичай до місяця). Однак слід дотримуватися обережності при початку енергійних фізичних вправ з огляду на необхідність загоєння черевної рани та можливість розчеплення країв рани. Фізичну активність слід вводити поступово, на третій місяць її можна збільшити, щоб через 6 місяців можна було повністю відновити форму.

Як підготуватися до операції?

Якщо пацієнтка була кваліфікована до операції, вона повинна підготуватися до неї.

Лабораторні аналізи слід виконати відповідно до рекомендацій анестезіолога. За необхідності пацієнтка повинна також надати опис рентгенографії грудної клітки, довідку від лікаря-терапевта про загальний стан здоров’я та відсутність додаткових медичних навантажень.

Пацієнтка повинна з’явитися в день операції натщесерце (тобто не їсти і не пити принаймні 8 годин). Якщо пацієнтка приймає ліки вранці, вона повинна їх прийняти як зазвичай, з невеликою кількістю води.

Підводячи підсумок, пухлина яєчників – це захворювання, яке залежно від характеру пухлини можна лікувати консервативним чи хірургічним шляхом. У разі хірургічного лікування рекомендованим методом є лапароскопічна техніка, під час якої пухлина яєчників видаляється в оптимальних межах. Час одужання короткий, больові відчуття низькі, а подальше лікування залежить від гістопатологічного результату.