PL YT FB
flowers flowers 2 3

Ендометріоз рубця після кесарева розтину

спец. гінеколог Marta Zastawny

Що таке ендометріоз рубця після кесарева розтину? Ендометріоз при кесаревому розтині – це ситуація, коли клітини ендометрію, тобто клітини слизової оболонки матки, знаходяться всередині рубця після попереднього кесаревого розтину.

Що є причиною цього?

На жаль, причина ендометріозу до кінця не відома. Існує багато наукових теорій, але дотепер жодна з них не підтверджена. У разі ендометріозу на кесаревому розтині є підозра, що причиною є перенесення та імплантація клітин ендометрія в хірургічну рану під час кесаревого розтину.

Чи можна цьому запобігти?

Так, застосовуючи та дотримуючись відповідних правил зшивання тканин під час кесаревого розтину, можна значно мінімізувати ризик цього стану. Однак слід пам’ятати, що ця процедура ефективна не у всіх випадках, і, незважаючи на їх використання, ми спостерігаємо розвиток вогнищ ендометріозу в рубці після процедури.

Які симптоми?

Найбільш поширеними є наявність вузла, що збільшується, або відчувається під пальцями в рубці після кесаревого розтину, який особливо болісний під час менструації.

Як можна лікувати цю хворобу?

Ефективним лікуванням є хірургічне видалення вогнищ ендометріозу із зони рубця. У разі невеликих змін можна застосовувати фармакологічне лікування, але часто після припинення його застосування симптоми з’являються знову. Спосіб лікування, техніка процедури та тип анестезії визначаються індивідуально з лікарем залежно від прогресу, місця ураження та історії хвороби.