PL YT FB
flowers flowers 2 3

Життя з нетриманням сечі

Досвідчений гінеколог із лікарні Медфеміна у Вроцлаві Марек Квєцєнь, пояснює, як виглядає життя з нетриманням сечі.

Доктор Марек Квєцєнь:

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Міжнародного товариства з питань нетримання сечі (ICS), нетримання сечі — це стан, який включає будь-який окремий епізод добровільного витоку сечі з сечового міхура. Нетримання сечі вважається однією з найважливіших проблем здоров’я 21 століття і має статус соціального захворювання.
Частота нетримання сечі у жінок в середньому в 2 рази вище.

Це означає, що проблема нетримання сечі має економічно вимірний вплив на стан суспільства. Ми можемо оцінити витрати, безпосередньо пов’язані з витратами на нетримання сечі. Витрати також полягають у опосередкованій втраті можливостей заробляти людьми, які страждають від нетримання сечі (зниження ефективності роботи, прогули через діагностику захворювання або госпіталізацію). Крім того, нетримання сечі вимагає психіатричної та психологічної допомоги. За підрахунками, у 2019 році 68 782 особи скористалися відшкодованими послугами психологів або психіатрів. Скільки з них не охоплюють цієї проблеми? Як це впливає на наше життя?

Ось приклад витрат, здійснених Національним фондом охорони здоров’я у 2019 році як щодо жінок, так і чоловіків:

  •  відвідування фахівців (уролог, гінеколог): понад 5 млн злотих
  •  витрати на відшкодування ліків: 29 мільйонів злотих
  •  абсорбційні агенти та урологічні катетери 279,9 млн злотих
  •  хірургічні процедури 27 млн. злотих
  •  лікування психічних розладів, пов’язаних з нетриманням сечі 104 млн злотих
  •  витрати на прогули людей з нетриманням сечі (дані за 2018 рік) 1,45 млрд злотих

Інші витрати, які  неможливо оцінити: проведення діагностичних тестів, фізіотерапія

За оцінками, кількість людей з нетриманням сечі у всьому світі становить близько 423 мільйонів — 303 мільйони жінок та 121 мільйон чоловіків. За останнє десятиліття кількість людей, які страждали на нетримання сечі у всьому світі неухильно зростала, а світові демографічні тенденції говорять про те, що вона продовжить зростати, що спричинить значне навантаження на охорону здоров’я та суспільство, а також збільшення економічні витрати для пацієнтів та платників медичних послуг.

Джерело:
М. Бенкарска, К. Чепєля, Т. Міхалек, «Пацієнт із нетриманням сечі у системі охорони здоров’я 2020», Варшава, липень 2020 р.; http://www.ntm.pl