PL YT FB
flowers flowers 2 3

Корекція рубця після кесаревого розтину


Д-р Marcin Zborowski

З естетичної точки зору, зовнішній вигляд рубця є найважливішим для жінки після операції. Через значну кількість кесаревих розтинів із цим пов’язано все більше проблем.

Вони зумовлені кількома причинами:

1. Сам факт того, що на животі є рубець. Тому оператор, який проводить кесарів розтин, намагається, щоб розріз шкіри, а отже і наступний рубець, були якомога меншим і якнайнижчим. Звичайно, це можливо не в кожному випадку, це залежить від анатомічних умов, режиму, в якому проводиться процедура, розміру та положення плода тощо,
2. індивідуального способу загоєння ран для кожної жінки. Відомо, що у деяких людей часто постають т.зв. келоїдні шрами, тобто великі рубці, зміна кольору, нерівності, і, незважаючи на всі зусилля, шрам буде просто «бридкий». Крім того, існують проблеми, пов’язані з неправильним загоєнням рани, що виникають внаслідок схильності, наприклад, до інфекції в області рани або ускладнень, пов’язаних, наприклад, з поганою переносимістю матеріалу, з якого виготовлена хірургічна нитка.
3. Іноді проблема з рубцем виникає внаслідок того, що кесарів розтин – це операція, яка проводиться в специфічний період життя жінки, тобто вагітності, в період посиленої роботи її організму, його незвичного навантаження та інтенсивної експлуатації. Це також може спричинити гірше загоєння. Слід також додати, що з анатомічної точки зору змінене тіло також буде виглядати інакше після інволюції, і, отже, зовнішній вигляд рубця також може змінитися.
4. Формування патологічних змін у рубці, наприклад пухлин ендометрію, спайок, фіброзної гіпертрофії рубцевих тканин. Ці зміни можуть супроводжуватися різними деформаціями, болем та іншими патологічними реакціями, що спричиняють дисфункцію самого рубця та навколишніх тканин та органів.

То як можна вплинути на зовнішній вигляд рубця та функцію навколишньої рубцевої тканини? Основним питанням є належна гігієна та догляд за раною в період відразу після операції, доки не утвориться первинний натяг. Керівним принципом є чистота хірургічної рани. Рану слід промити, продезінфікувати антисептиками, висушити, а перев’язку на рубці підтримувати сухим і чистим. Через кілька годин, коли на краях рани утвориться первинний натяг і рана суха, слід забезпечити доступ повітря, а рану дезінфікувати. Через кілька днів пов’язку можна зняти, але слід подбати про те, щоб рана не дратувалася, наприклад, неякісно підібраною білизною. На початковій стадії рана та утворений рубець повинні мати забезпечений максимальний спокій, тобто слід уникати надмірних, різких рухів і не дратувати рану механічно.

Через кілька днів – кілька тижнів на шрам можна наносити спеціальні креми, що полегшують утворення правильного рубця, а також можна використовувати спеціальний масаж, який створює умови або покращує мікроциркуляцію всередині рубця, забезпечуючи належне кровопостачання рубця, що спричиняє його належний вигляд. Також можна використовувати спеціалізовані силіконові пластирі, які значно покращують зовнішній вигляд рубця, згладжуючи його та роблячи більш еластичним.

Очевидно, що з можливим методом поліпшення загоєння слід проконсультуватися з лікарем-спеціалістом, оскільки, як я вже вказував, процес загоєння, поява рубця та його остаточний ефект загоєння – справа індивідуальна.

У ситуації, коли з’являються ускладнення, що погіршують вид рубця або патологічні зміни рубця виникають на більш пізній стадії, можливо виконати його корекцію. Найпростішим рішенням є висічення рубця та повторне зшивання підшкірної клітковини та шкіри. Це можна зробити під час наступного кесаревого розтину або після післяпологового періоду. Якщо зміни не значні та глибокі, процедура можлива під місцевою анестезією. Гірша ситуація у випадку глибоких деформацій, спричинених складним процесом загоєння або виникненням вузликових змін у процесі розвитку ендометріозу в рубці. Іноді ці зміни є дуже болючими та глибоко спотворюють рубець або навіть вигляд черевної стінки, тоді їх потрібно видаляти під загальним наркозом, однак ці методи лікування приносять чудові косметичні та лікувальні ефекти.