PL YT FB
flowers flowers 2 3

Рак шийки матки

Рак шийки матки є одним з найпоширеніших видів раку у жінок репродуктивного віку. Це захворювання також часто вражає жінок, які ще не до кінця реалізували свої материнські плани. Тому лікування іноді є величезною проблемою для гінекологів. Тим не менше, пухлина на ранній стадії дає шанс на повне одужання, умовою є рання діагностика хвороби, каже доктор Анна Гурнік-Шуркевич, спеціаліст з гінекології та акушерства, спеціаліст гінеколог-онколог.

Доктор Анна Гурнік-Шуркевич, спеціаліст гінеколог-онколог:

Жінки, які рано розпочали статеве життя, мали багато статевих партнерів, палили сигарети, використовували гормональну контрацепцію, але перш за все ті, хто заразився ВПЛ, особливо схильні до розвитку раку шийки матки. Хронічна інфекція високо онкогенним штамом ВПЛ є найпоширенішою причиною розвитку раку шийки матки. Виявлення зв’язку між інфекцією ВПЛ та раком шийки матки було відзначено Нобелівську премію. Ще важливіше те, що доступна вакцинація проти найпоширеніших вірусів ВПЛ. Поширеність вакцинації проти ВПЛ вважається головним фактором, що відповідає за зниження рівня захворюваності на цей рак у світі.

Рак шийки матки на ранніх стадіях, при якому можливо повне одужання, не проявляє жодних симптомів. Це також один з небагатьох видів раку, при якому застосовується так званий скринінг населення, тобто процедура, спрямована на виявлення передракових станів, за участю всіх жінок, яким загрожує цей рак. Цей тест – це цитологія шийки матки. Це неінвазивний, безболісний тест, що проводиться під час регулярного гінекологічного візиту для виявлення патологічних клітин, які можуть свідчити про підвищений ризик раку шийки матки. Ненормальний результат цитології є показником для поглибленої діагностики у вигляді мазка на наявність онкогенної інфекції ВПЛ, кольпоскопії та іноді для забору невеликого фрагмента шийки матки, тобто біопсії.

Конізація шийки матки

Гістопатологічне підтвердження матеріалу біопсії шийки матки середнього та високого ступеня дисплазії, тобто CIN2 та CIN3, є показанням до хірургічного лікування.

В цьому випадку необхідно провести так звану конізацію шийки матки. Це операція, при якій видаляється конусоподібний шматок тканини, який покриває канал і щит шийки матки. У разі підтвердження дисплазії або раку шийки матки на дуже ранній стадії цієї процедури достатньо для повного вилікування. Однак, якщо вогнище пухлини перевищує 7 мм, або при гістогістологічному дослідженні виявляється інфільтрація пухлинних клітин у лімфатичні простори шийки або все вогнище пухлини не було видалене під час конізації, необхідне подальше хірургічне лікування.

Конізація шийки матки – це процедура, яка дозволяє зберегти шанс завагітніти, хоча ризик передчасних пологів дещо зростає у вагітних після цієї операції порівняно з необтяженими майбутніми матерями.

Трахелектомія

Якщо глибина інфільтрації пухлини перевищує 3 мм, а розмір всієї пухлини не перевищує 2 см, все одно можна зберегти матку для вагітності. В цьому випадку необхідно видалити всю шийку матки разом з навколишніми тканинами під час процедури, званої трахелектомією, цю операцію можна виконати або черевним, або вагінальним методом. Після видалення шийки матки відновлюється безперервність статевих шляхів. Постійним елементом цієї операції є також видалення тазових лімфатичних вузлів. Шанс завагітніти після такої операції становить 50%, а ризик передчасних пологів і передчасного вилиття навколоплідних вод – 25%.

Гістеректомія

Якщо жінка з раком шийки матки вже реалізувала плани щодо вагітності та не бажає зберегти репродуктивні функції, рекомендована процедура – видалення матки. Її можна проводити як лапароскопічно, так і під час відкритої операції, тобто лапаротомії. Залежно від тяжкості та ступеня захворювання обсяг операції планується відповідним чином, що може включати лише видалення матки – просту гістеректомію або додатково видалення тканин, що оточують шийку матки в бічному, передньому та задньому напрямках – розширену гістеректомію. В обох процедурах видалення або збереження яєчників (при найпоширенішому гістопатологічному типі раку) не є важливим для ефективності лікування раку. У жінок у віці до 45 років можна зберегти яєчники, щоб уникнути передчасного появи симптомів менопаузи.

Обов’язковим елементом операцій, що проводяться при раку шийки матки, зазвичай є також видалення тазових лімфатичних вузлів або, принаймні, процедура біопсії вузла, який є першим лімфатичним фільтром із шийки матки (сторожовий вузол).

Розширена гістеректомія – одна з найширших процедур, що відноситься до репродуктивної системи жінки. Вона може мати високий ризик численних ускладнень, яким, завдяки постійному розвитку хірургічних методик та використанню новітніх медичних технологій, ми намагаємось запобігти.

Пухлина розміром більше 4 см або інфільтруючі структури, що оточують шийку матки, не можна видаляти хірургічним шляхом. Лікування таких запущених випадків є сферою відділень радіотерапії.

Рання діагностика раку шийки матки є необхідною умовою ефективного лікування, тому жінки повинні регулярно і часто проходити профілактичні гінекологічні огляди.