PL YT FB
flowers flowers 2 3

Що таке жовтяниця новонароджених?

Фізіологічна жовтяниця у новонароджених – дуже поширений стан. Зазвичай вона проходить сама собою, але іноді потребує лікування. Вона з’являється найчастіше в 2-й – 3-й добі життя новонародженого. Коли дитина знаходиться в утробі матері, їй потрібно значно більше еритроцитів, ніж після народження. Після пологів надлишок еритроцитів руйнується. За короткий час таким чином виробляється велика кількість білірубіну (побічний продукт розпаду еритроцитів), який повинен засвоюватися печінкою, а потім виводитися через жовчовивідні шляхи в шлунково-кишковий тракт. Ще незріла печінка дитини іноді не може з нею впоратися. Надлишок білірубіну циркулює в організмі, проникає в шкіру і слизові оболонки, надаючи їм характерний колір. Якщо рівень білірубіну в крові нижче певного рівня, лікарі будуть спостерігати за дитиною та контролювати рівень пігменту. Показник, який вважається правильним, змінюється залежно від того, чи народився малюк вчасно або достроково. Це також залежить від ваги його тіла, доби життя та загального стану здоров’я. Фізіологічна жовтяниця не є хворобою, це скоріше симптом незрілості печінки дитини. Дитина жовтіє – спочатку на обличчі, потім на тілі, а іноді і на руках і ногах. Білки очей і слизова також жовті, жовтий колір зникає в зворотному порядку: обличчя блідне в кінці. Неонатальну жовтяницю поділяють на:

  • фізіологічну жовтяницю – зустрічається у здорових, доношених новонароджених (приблизно в 50% випадків) і майже у всіх недоношених дітей. Він з’являється через 2-3 дні життя і триває 5-6 днів, проходячи спонтанно.
  • патологічна жовтяниця – якщо жовте забарвлення шкіри з’являється в перший день після народження та/або жовтяниця триває більше 7-10 днів у доношених новонароджених та більше 3 тижнів у недоношених дітей, це називається патологічною жовтяницею. Цей тип жовтяниці завжди вимагає діагностики та визначення основної причини, щоб розпочати причинне лікування. Це симптом, що виникає під час гематологічних та метаболічних захворювань, а також шлунково-кишкових захворювань та інфекцій. Найчастіше це відбувається під час гемолітичної анемії, пов’язаної з серологічним конфліктом в антигенній системі крові (основні групи А, В, 0 та резус-фактор)
  • жовтяниця, пов’язана з грудним вигодовуванням – вражає приблизно 15% немовлят, яких годують груддю. Серед причин вказують занадто пізний початок грудного вигодовування та/або занадто рідке або неефективне грудне вигодовування в перші дні життя, що зменшує виведення білірубіну та підвищує рівень його крові. Зазвичай це відбувається в перший тиждень життя, але в окремих випадках може тривати до 12 тижнів. Це не вимагає спеціалізованого лікування. Лікування полягає в уникненні зневоднення, яке може погіршити жовтяницю. Цих новонароджених слід просто частіше годувати. Крім того, слід контролювати вагу дитини, що дозволяє контролювати ефективність годування, щоб уникнути втрати ваги більше 10%. Ця втрата ваги є свідченням неефективного годування. Причинами цього можуть бути занадто мала частота або неправильна техніка прикладання дитини до грудей.

Як виглядає лікування?

У лікарні Медфеміна є ультрасучасний білірубінометр Dräger JM-105 – датчик для неінвазивної перевірки рівня білірубіну через шкіру без необхідності проколів. Щоранку та ввечері під час відвідування новонароджених неонатолог перевіряє рівень білірубіну у новонародженого. У разі будь-яких сумнівів щодо надмірно високого рівня білірубіну, ми додатково контролюємо його, беручи кров у дитини. Якщо рівень білірубіну у новонародженого дуже високий або надто швидко зростає, лікарі вирішують застосувати фототерапію. Дитина зазнає впливу ультрафіолетових променів (УФ), які розщеплюють білірубін в шкірі, що полегшує та прискорює його виведення з сечею.

Жовтяниця, яка виникає через кілька днів після народження, часто є першим важким моментом для батьків. Ефективність фототерапії полягає в тому, що дитина проводить якомога більше часу під лампою для фототерапії. Ось чому в нашій лікарні є стаціонарні лампи Dräger photo-therapy 4000. Новонароджений може піддаватися впливу ультрафіолетових променів (УФ) в інкубаторі та у візку під опромінювачем під контролем матері та медичного персоналу. У нас також є сучасні лампи для фототерапії в системі BilliBed від Medela.

Домашня терапія при жовтяниці

Система BiliBed міститься у звичайному лікарняному ліжку, щоб мати могла залишатися з дитиною і спостерігати за нею під час освітлення УФ-лампою.

Новонароджений з гіпербілірубінемією потребує більше, ніж тільки фототерапія – для нього також важливо бути поруч із матір’ю. Система фототерапії BilliBed дозволяє матерям та немовлятам бути разом день і ніч. Якщо є потреба продовжувати фототерапію після виписки до дому, наша лікарня позичає домашню систему BilliBed. 99% батьків дітей, народжених у лікарні «Медфеміна», використовують домашню фототерапію для своїх дітей. Завдяки цьому немає необхідності в тривалому перебуванні новонароджених дітей у лікарні. Не рекомендується дітям із лише жовтяницею без інших тривожних симптомів. Тому, дотримуючись найновіших світових стандартів, лікарня «Медфеміна» першою запровадила у Вроцлаві домашню терапію.