PL YT FB
flowers flowers 2 3

Як підготуватися до операції з ендометріозу?

спец. гін. Katarzyna Mikołajczyk

Операція ендометріозу, як і будь-яка інша процедура, вимагає спеціальної підготовки. Зазвичай, коли це можливо, переважним методом хірургічного втручання є лапароскопічні процедури через їх мінімально інвазивний характер, чудову візуалізацію уражень та профілактику спайок. Лише у виняткових ситуаціях, коли анатомічні зміни настільки розвинені, що становлять високий ризик пошкодження кишкової петлі або сечового міхура, може знадобитися проведення процедури за допомогою класичної лапаротомії (тобто відкриття черевної стінки).

Кожного разу перед операцією ендометріозу лікар детально обговорює з пацієнткою обсяг запланованої операції, очікувану користь та можливі ускладнення після процедури. Слід також мати на увазі, що іноді лише під час хірургічного лікування ендометріозу можуть бути викриті зміни, які вплинуть на остаточний обсяг процедури. Про це також повідомляється пацієнтці.

Під час візиту перед процедурою лікар збирає детальне інтерв’ю з пацієнткою щодо анамнезу, хронічних захворювань, використовуваних ліків та операцій. За необхідності плануються додаткові консультації спеціалістів (наприклад, кардіологія, ендокринологія, неврологія, гематологія) для максимально безпечного проведення пацієнта під час хірургічного лікування ендометріозу.

Під час консультації пацієнта також інформують про те, як підготуватися до операції з ендометріозу – у лікарні «Медфеміна» ми не рекомендуємо використовувати засоби для очищення кишечника перед процедурою – такої потреби немає. Напередодні операції слід дотримуватися легкої дієти, з’їдати останній прийом їжі 20.00, уникати метеоризних страв, газованих напоїв. Пити (бажано мінеральну воду або чай) можна за 6 годин до операції.

Приблизно за тиждень-два до операції ми також плануємо анестезіологічну консультацію щодо анестезії на час процедури. Анестезіолог знову збирає детальну історію хвороби, оцінює періопераційний ризик і при необхідності замовляє додаткові обстеження або консультації. Він обговорює з пацієнтом тип та процес анестезії – у випадку хірургічного лікування ендометріозу це переважно загальна анестезія.

Перед процедурою стандартно проводяться основні аналізи крові: загальний аналіз крові, електролітів, системи згортання крові, бета-ХГЧ та епідеміологічні тести на гепатит В, С, сифіліс та ВІЛ. При необхідності рекомендується зробити КТ органів грудної клітки.

Як і перед будь-якою плановою операцією, яка не є невідкладною, ми пропонуємо невакцинованим пацієнтам робити щеплення проти вірусу гепатиту В.

Важливо також бути здоровим у періопераційному періоді – навіть банальна застуда може негативно вплинути на перебіг наркозу та відновлення після процедури. У таких ситуаціях ми переносимо операцію з ендометріозу на іншу дату.