PL YT FB
flowers flowers 2 3

Конізація

Конізація – це хірургічна процедура, при якій аномальна тканина видаляється з шийки матки. Медична назва цієї аномальної тканини – дисплазія шийки матки, яка є наслідком хронічного зараження вірусом папіломи людини (ВПЛ). Нелікована дисплазія шийки матки високого ступню найчастіше призводить до розвитку раку шийки матки, – розповідає доктор мед. наук Агнешка Конєчна.

Доктор мед. наук Agnieszka Konieczna:

Як проводиться процедура конізації шийки матки?

Конізація шийки матки може проводитися під загальним наркозом (тобто повна анестезія) або спинальним наркозом (тобто свідомість залишається, але без болю). Вибір типу анестезії підбирає анестезіолог індивідуально відповідно до стану та очікувань пацієнтки.

Сама процедура конізації полягає у видаленні фрагмента шийки матки у вигляді конуса, який покриває хворі тканини. Дуже важливо, щоб висічення конуса було в межах здорової тканини. На жаль, впевненість у тому, що весь осередок видалений, є лише після гістопатологічного дослідження конізаційного конуса. Отже, остаточна впевненість у вилікуванні пацієнтки може бути отримана лише після гістопатологічного аналізу тканин.

Вирізавши конізаційну тканину, оператор повинен зупинити кровотечу з шийки матки шляхом коагуляції кровотеч із судин або накладення швів. Іноді після лікування конізацією у піхву накладають пов’язку, яку на наступний день знімають.

Що таке альтернативні методи лікування?

Іноді вдається провести лікування за допомогою електричної петлі, т. зв. LEEP, ця процедура є альтернативою конізації у випадку дисплазії менш важкого ступеня. Перевагою цієї процедури є менший обсяг операції та менша втрата крові. Однак слід пам’ятати, що отриманий матеріал може дати неоднозначну відповідь щодо повного висічення ураженої тканини через випалювання тканин на межі порізу.
Альтернативою конізації може бути також повне висічення шийки матки або навіть всієї матки. Таке лікування зазвичай пропонується у разі важкої дисплазії або ранніх форм раку. Перевагою цих методів лікування є радикальне лікування (тобто немає можливості рецидиву захворювання), але в той же час запобігає вагітності та обтяжується більшою кількістю та частотою ускладнень в стосунку до конізації шийки матки.

Які переваги операції конізації?

Головною перевагою конізації є можливість лікування патологічних змін шийки матки без необхідності висічення шийки матки або навіть всієї матки. Таким чином, жінка після конізації може зберегти свою фертильність.

Виконання хірургічної конізації шийки матки дозволяє ретельно вивчити межу різки, таким чином, оцінити радикальність висічення аномальної тканини.

Які можливі ускладнення процедури конізації?

Як і під час будь-якої хірургічної процедури, під час конізації шийки матки можуть виникнути ускладнення. Важкі та небезпечні для життя ускладнення при конізації зустрічаються рідко. Варто також додати, що можливі ускладнення дуже часто залежать від індивідуального стану пацієнтки і повинні кожного разу обговорюватися лікарем перед запланованою операцією.

Ускладнення, які можуть виникнути у разі конізації, можуть включати надмірну втрату крові, можливість зараження післяопераційної рани або пошкодження навколишніх органів, наприклад сечового міхура.

Довготривалим ускладненням може бути обмежена прохідність цервікального каналу в результаті спайок в цервікальному каналі, що може призвести до порушення менструального циклу або дисменореї.

У разі конізації шийки матки також слід враховувати інші довгострокові наслідки для стану вагітності та пологів. У деяких випадках під час вагітності можуть спостерігатися цервікальна недостатність і передчасні пологи, а також порушення дилатації шийки матки під час пологів, що може вимагати

кесаревого розтину.

Що відбувається після процедури?

Госпіталізація у випадку конізації не тривала, і зазвичай пацієнтка може повернутися додому на наступний день після процедури. Після процедури ви можете відчувати дискомфорт або біль в промежині, піхві або внизу живота.

Симптомом, який часто турбує жінку, але є цілком нормальним явищем, є кровотеча або кров’янисті виділення зі статевих органів, які тривають після процедури кілька дні або навіть тижні. Період відновлення зазвичай займає близько 3 тижнів. Під час реконвалесценції протипоказані: фізичні зусилля та підйом тягарів, статеві акти та купання у ванні та басейні.

Як підготуватися до лікування конізацією?

Що стосується здорових жінок, лікування конізацією не вимагає спеціальних препаратів, і оптимальний час для проведення операції у жінок, що менструюють, це перша фаза циклу.

Обсяг необхідних тестів, які слід провести перед процедурою конізації, найчастіше залежить від стану здоров’я пацієнтки та типу запланованої анестезії, пацієнтка отримує індивідуальні рекомендації під час медичного візиту, що квааліфікує до операції конізації.

У день операції слід утриматись від їжі та пиття принаймні за 6 годин до запланованої процедури конізації.

Підсумок:

Конізаця шийки матки є оптимальним методом лікування диспластичних змін на шийці матки. Проведена у відповідний час допомагає уникнути розвитку інвазивного раку шийки матки та зберігає репродуктивну функцію.