PL YT FB
flowers flowers 2 3

Вроджені вади матки

Про вроджені аномалії матки, їх види та методи лікування розповідає доктор мед. наук Zofia Borowiec

Доктор мед. наук Zofia Borowiec:

Чи вроджені дефекти матки спричиняють безпліддя?

Аномалії розвитку матки (вроджені аномалії матки, вроджені вади розвитку матки, мюллерові аномалії матки) давно пов’язано з втратою вагітності та акушерськими ускладненнями. Як правило, вони не впливають на здатність завагітніти, проблема полягає в збоях у розвитку та перериванні вагітності. Якщо вони виявляються під час тестування на безпліддя, їх не можна вважати основною причиною безпліддя, а скоріше іншою перешкодою, яку слід враховувати при виборі варіанту лікування після діагностики. Винятком із цього правила може бути розділена матка, про що буде детальніше розглянуто в главі

Що це насправді означає – вроджені вади матки?

Це просто аномальні форми матки, що виникають внаслідок порушення її будови. Існує кілька типів вад, кожна з яких по-різному впливає на майбутнє жінки. Деякі з них підлягають хірургічному лікуванню, інші слід контролювати та належним чином вести вагістність у пацієнток з діагностованим дефектом.

Звідки беруться вроджені дефекти матки?

Вроджені вади матки викликані порушенням розвитку внутрішніх жіночих статевих органів у внутрішньоутробному житті. Генетична основа цих порушень не доведена, підозрюється вплив відхилень виробництва гормонів, а також вплив таких факторів, як іонізуюче випромінювання, внутрішньоутробні інфекції або наркотики та токсичні речовини, що впливають на розвиток жіночого плоду в утробі матері.

Коли виникають вроджені вади матки?

Дуже рано – внутрішньоутробно, в утробі матері. Звідси і назва «вроджена» – вони утворюються задовго до народження дитини, в перші місяці її життя в утробі матері.

Під час ембріогенезу, на 6-му тижні життя ембріона, жіноча та чоловіча репродуктивні системи виглядають однаково. Приблизно на 9 тижні вагітності жіночий ембріон виробляє маткові труби, матку та піхву завдяки правильному з’єднанню двох „трубок”, тобто труб Вольфа та Мюллера. На 12-му тижні вагітності жіноча репродуктивна система вже заздалегідь розвинена, матка має чіткий зовнішній контур і на поперечному розрізі видно типовий ендометрій. Якщо ці проводи («трубки») не з’єднуються належним чином, в матці спостерігається аномалія (вроджені дефекти матки).

Порушення на вищеописаній стадії ембріонального розвитку є причиною співіснування вад розвитку матки та часто сечовивідних шляхів, оскільки вони розвиваються в одному процесі.

Чи поширені вроджені вади матки?

Фактичну частоту аномалій Мюллера важко оцінити, і, залежно від прийнятих критеріїв, вона становить від 0,16 до 10%. в середньому вважається, що в загальній популяції дефекти матки зустрічаються у 5,5% жінок, переважна більшість з яких не викликає жодних клінічних наслідків. Однак було встановлено, що у жінок із втратою вагітності в анамнезі частота вроджених вад матки значно вища.

Які є типи вроджених вад матки?

Через досить часте виникнення вад розвитку жіночих внутрішніх статевих органів та залежності прийнятих клінічних та терапевтичних рішень від типу дефекту, їх класифікація є проблемою для наукової спільноти протягом багатьох років.