PL YT FB
flowers flowers 2 3

Кюретаж після викидня


У лікарні «Медфеміна» ми проводимо кюретаж після викидня. Ціна процедури, що проводиться під загальним наркозом, становить 2 900 злотих. Незабаром після процедури пацієнтку виписують додому. Процедура проводиться після того, як два лікарі незалежно один від одного підтвердять смерть вагітності.

Доктор мед. наук Agnieszka Konieczna:

Чому вагітність на ранніх термінах завмирає?

Завмерла вагітність на ранній стадії розвитку, також відома як викидень, найчастіше трапляється через генетичні причини. Наукові дані показують, що причиною понад 70% з них є так звані хромосомні аномалії, такі як синдром Тернера, Дауна та інші. Важкі хронічні захворювання матері, інфекційні фактори, імунні розлади також можуть призвести до смерті вагітності. Жінка має невеликий вплив на основні причини викидня, перераховані вище. Однак невідповідний спосіб життя, такий як куріння, вживання алкоголю або вживання інших стимуляторів, може призвести до мимовільного переривання вагітності.

Факторами, які можуть сприяти викидню, є також недоїдання, важка фізична робота, стрес, наркотики або токсичні речовини, вплив іонізуючого випромінювання.

Чи є ознаки завмирання вагітності?

Спочатку завмирання вагітності в першому триместрі може бути абсолютно безсимптомним, іноді воно характеризується раптовим зникненням т.зв. суб’єктивних симптомів вагітності (наприклад, нудоти) або виділенням із статевих органів та біллю внизу живота. У деяких випадках жінка почувається абсолютно нормально і дізнається про викидень під час огляду під час УЗД, проведеного лікарем. Такий діагноз, як правило, є величезним шоком і стресом для пацієнтки.

Чи існують інші тести, що підтверджують завмирання вагітності, крім УЗД?

Діагностика викиднів заснована головним чином на УЗД, і іноді діагноз очевидний, як у ситуації, коли під час попереднього візиту була виявлена частота серцевих скорочень ембріона та, на жаль, під час наступного відвідування не виявлено биття серця. Існують конкретні критерії ультразвукового дослідження для такої діагностики, і в неоднозначній ситуації додатково корисним є серійне визначення концентрації хоріонічного гонадотропіну (ХГЧ). При вагітності, що нормально розвивається, рівень цього гормону збільшується щонайменше на 66% протягом 48 годин.

Яка наступна процедура після такого несприятливого діагнозу?

Існує 3 виходи із ситуації:

1. Вичікувальна позиція та очікування спонтанного викидня. Однак видалення ембріона з порожнини матки іноді займає багато часу, що може бути пов’язано з ризиком ускладнень. Тривале утримання в матці мертвої вагітності на ранніх термінах може спричинити порушення згортання крові, а також внутрішньоутробну інфекцію, через що складно повторно завагітніти. Отже, очікувальне становлення може мати місце в суворо визначених ситуаціях з урахуванням медичних факторів, а також психічного стану пацієнток. Для багатьох жінок очікування – це не дуже добрий вихід. Вичікувальна позиція не гарантує, що в кінцевому підсумку не буде потрібно виконати кюретаж порожнини матки.
2. фармакологічна індукція викидня шляхом введення ліків для спорожнення матки. Зазвичай це пов’язано з перебуванням у лікарні на кілька днів і не гарантує, що, незважаючи на це, кюретаж матки не буде необхідним.
3. кюретаж порожнини матки, тобто хірургічне спорожнення порожнини матки.
Ця процедура займає близько 15-30 хвилин і зазвичай проводиться під короткочасним загальним наркозом, щоб мінімізувати неприємні відчуття та біль. Процедура кюретажу не вимагає декількох днів перебування в лікарні або очікування на мимовільний викидень, саме тому жінки охоче вирішують діяти таким чином. Ще однією перевагою такої процедури є можливість кожного разу отримати матеріал для генетичних досліджень (якщо жінка хоче таку діагностику або для цього є медичні показання), що не завжди вдається у випадку перших двох процедур.

Чи є кюретаж безпечною процедурою?

Кюретаж – одне з найдавніших та найбільш широко використовуваних гінекологічних процедур. Він застосовується в різних ситуаціях, також під час пологів. Кожен лікар, який отримав звання спеціаліста з акушерства та гінекології, повинен виконати цю процедуру кілька сотень разів. Кюретаж є безпечною процедурою, але слід пам’ятати, що, як і будь-яка інвазивна процедура, вона може бути пов’язана з низьким ризиком ускладнень, таких як перфорація стінки матки або утворення внутрішньоматкових спайок. Важливим елементом є також використання антибіотикопрофілактики, яка мінімізує  ризик.

Після викидню – що далі?

Слід подбати про жінку на декількох рівнях.

Перш за все, жінці слід надати психологічну підтримку. Все більше лікарень співпрацюють з клінічним психологом, але часто достатньо просто «людського ставлення» з боку медичного персоналу. Люди різні, для деяких викидень – це глибоко травматичний досвід, інші жінки підходять до нього дуже спокійно. Також дуже важливе місце, де знаходиться жінка після викидня. Вона не повинна лежати в палаті з матерями після пологів або з вагітними жінками. Багато жінок не можуть забути ті моменти, коли після процедури через брак місць її помістили в таку палату і вони чули плач новонароджених – такі моменти вони запам’ятали як найгірше.

По-друге, пацієнтці також слід надати детальну інформацію про її права, включаючи можливість поховання.

Що стосується фізичної сторони, то після лікування кюретажем не слід намагатися завагітніти протягом декількох місяців, протягом цього часу, проконсультувавшись із лікарем, слід скласти план подальшого лікування та можливу діагностику.