PL YT FB
flowers flowers 2 3

Що важливо після операції з видалення ендометріозу

спец. гін. Katarzyna Mikołajczyk

Основною метою операції з видалення ендометріозу є вилікування пацієнтки – видалення вогнищ ендометріозу, звільнення спайок, відновлення репродуктивних функцій та комфорту життя без болю.

Оскільки після кожної процедури сам процес відновлення сил впливає на результати лікування – в післяопераційному періоді – у разі лапароскопії цей період триває близько 2 тижнів, пацієнткам рекомендується дотримуватися щадного способу життя, відпочивати, раціонально харчуватися, уникаючи фізичних навантажень, піднімання тягарів та статевих актів. Також важлива гігієна післяопераційних ран – зазвичай після виписки пацієнтки додому немає необхідності використовувати пов’язки, рекомендується провітрювати рану, носити нижню білизну/одяг, що не дратує рану, коротко і м’яко промивати рану під душем м’яким милом, а потім обережно висушити її. Шви, що використовуються, розчинні і їх не потрібно видаляти. Через тиждень після операції з видалення ендометріозу відбувається післяопераційний контроль.

Зазвичай після операції з видалення ендометріозу рекомендується гормональне лікування, щоб мінімізувати ризик рецидиву. Препаратом вибору, який зазвичай використовується в таких ситуаціях, є дієногест, який слід застосовувати до 6 місяців – зрештою, тривалість лікування визначає лікар, який проводить операцію. На жаль, у деяких пацієнток побічні ефекти такого лікування можуть бути неприємними, подібними до симптомів менопаузи – можуть бути припливи, нездужання, порушення менструального циклу, розлади настрою. На щастя, вони повністю зникають. У разі серйозних побічних ефектів лікар призначає лікування другої лінії.

Важливо, щоб пацієнтка після операції залишалася під регулярним гінекологічним контролем, при необхідності планується подальше хірургічне або фармакологічне лікування.