PL YT FB
flowers flowers 2 3

Нетримання сечі під час вагітності та після пологів

Досвідчений гінеколог із лікарні Медфеміна у Вроцлаві Марек Квєцєнь пояснює причини нетримання сечі під час вагітності та після пологів.

Доктор Марек Квєцєнь:

Симптоми нетримання сечі можуть вперше з’явитися під час вагітності. За підрахунками, приблизно у 50% вагітностей пацієнтки повідомляють про симптоми нетримання сечі. Нетримання сечі при вагітності набуває форми стресового нетримання втричі частіше, ніж термінового. Близько 20% жінок, які народжують, все ще можуть мати симптоми після пологів, але, на щастя, більшість з них зникають протягом 3 місяців після пологів.

Причинами нетримання сечі під час вагітності є в першу чергу гормони. Прогестерон, основною дією якого є збереження вагітності, також викликає гіперчутливість сечового міхура, набряклість та застійні явища в тазових тканинах. Крім того, у міру розвитку вагітності та збільшення ваги дитини залишається все менше місця для сечі, тиск на сечовий міхур зростає.

Пологи — це не тільки гарний досвід, величезні зусилля і нарешті зустріч з коханою дитиною. На жаль, пологи, особливо природні, також є травмою. Під час пологів тканини родових шляхів пошкоджуються в результаті проходження дитини. Ушкодження стосуються не тільки промежини. Травми, які не видно неозброєним оком, є небезпечнішими. Пошкодження тонких нервових волокон, пошкодження м’язів тазового дна та пошкодження фасцій (жорстких оболонок, які утримують тканини на місці). Ці пошкодження часто неможливо вилікувати відразу після пологів. Інтенсивні зусилля під час догляду за маленькою дитиною та з плином часу спричиняють накопичення навіть незначних пошкоджень, а отже, спричинюють постійне нетримання сечі.

Під час вагітності рекомендується виконувати під контролем фахівця відповідні профілактичні вправи для профілактики нетримання сечі. Вправи слід продовжувати протягом всієї вагітності, збільшуючи інтенсивність до пологів. Жінки після пологів, особливо після народження великої дитини (> 4 кг) або після хірургічного розродження (наприклад, за допомогою щипців або вакуумної помпи), абсолютно потребують нагляду спеціаліста та фізичних вправ з інтенсивністю залежно від тяжкості симптомів нетримання сечі.